تهیه و ارزیابی عملکرد کربن کوانتوم دات¬های کایرال جهت بررسی رسانش انسولین
دیابت شایع ترین بیماری اندوکرین و یک سندرم بالینی است که توسط هایپرگلیسمی غیرعادی که در نتیجه نقص انسولین یا مقاومت به آن است، مشخص می گردد. دیابت از نظر بالینی یکی از مهمترین عوامل خطر برای برخی اختلالات نظیر نفروپاتی، رتینوپاتی، نوروپاتی و بیماری های قلبی عروقی محسوب می شود. به دلایل مختلفی از جمله افزایش جمعیت جهان، شیوع چاقی و کم تحرکی، تعداد افراد مبتلا به دیابت روز به روز در حال افزایش است.
طبق گزارشی از سازمان جهانی بهداشت، دیابت که تقریبا ۴۲۲ میلیون نفر در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار می دهد، پیش بینی می شود که تعداد مبتلایان به دیابت در ۲۰ سال آینده دوبرابر شود. استفاده از انسولین از روشهای معمولی درمان دیابت است. هایپرگلیسمی با تجویز انسولین یا داروهای خوراکی آنتی دیابتیک کنترل می شود. ۹۰ درصد بیماران مبتلا به تیپ ۲ دیابت هستند. دیابت میلیتوس به ۲ دسته کلی تقسیم می شود: تیپ۱ که ناشی از اختلال ایمونولوژیکال و نقص در سلول های بتای پانکراس و ترشح انسولین است. دیابت تیپ ۲ که مربوط به نقص در ترشح انسولین و مقاومت به آن است. در برخی بیماران رسپتور انسولین غیر حساس است در برخی دیگر سیگنال انسولین مشکل دارد و در برخی دیگر علتی شناسایی نشده است.
کربن کوانتوم دات ها(CQDs) دسته ای از نانومواد کربنی هستند که با داشتن یک سری ویژگی ها ازجمله اندازه های بسیار کوچک، سمیت کم، زیست سازگاری خوب، آب دوستی قابل تنظیم، برای کاربردهای مختلف از جمله زیست پزشکی یا دارورسانی مورد توجه قرارگرفته اند. علاوه بر همه ی موارد ذکرشده، این نقاط کوانتومی کربن خاصیت فلورسانس دارند و درنتیجه در زمینه ردیابی موادی که به آن ها اتصال دارند مانند داروها و درنتیجه نظارت بر انتشار دارو استفاده شده اند. وقتی که یک اتم کربن چهار پیوند با اتم های متفاوت دیگر داشته باشد، می تواند یک اتم کایرال باشد. کایرالیته نقش مهمی در فعالیت های فیزیولوژیکی دارد.میزان توانایی یک ماده در چرخش نور قطبیده را فعالیت نوری می گویند. انانتیومرها ایزومرهای فضایی هستند که تصاویر آیینه ای غیرقابل انطباق برهم دارند. انانتیوهرهای Dو L صفحه نور قطبیده را به ترتیب به راست و چپ می چرخانند. با انتخاب پیش ماده های کایرال (مانند اسید آمینه های Dو L) در سنتز کربن کوانتوم دات ها می توان خاصیت کایرالیتی را به آن ها الحاق نمود. در نتیجه CQDs بر اساس منبعی که از آن سنتز می شوند می توانند به صورت انانتیومرهای Dو Lظاهر شوند. مشخص شده است که انانتیومرهای Dو Lیک ماده می توانند اثرات مخالف هم داشته باشند. انانتیومرهای Lو D تاثیرات درمانی متفاوتی دارند. به طوری که یک انانتیومر اثر درمانی مطلوب و یک انانتیومر دیگر نه تنها اثر مطلوب نداشته، بلکه باعث عوارض جانبی هم می شود. بر طبق موارد گفته شده، بررسی اثر انانتیومرهای Dو L کربن کوانتوم دات روی اثربخشی انسولین در بیماری دیابت می تواند جالب توجه باشد.
ارسال نظر